TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK: EKSERJİ VE UYGULAMALARI YAZ KURSU

İlki 2004 yılında İzmir’de yapılan, ardından her yıl farklı illerde organize edilen “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu” 16’ncısı bu yıl, 24-26 Haziran tarihleri arasında Trakya Üniversitesi’nde düzenlendi. Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü iş birliğinde, Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda uluslararası çapta bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen “16. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu”na Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden araştırma ve öğretim görevlileri ile öğretim üyelerinin yanı sıra sanayide görev alanlar katıldı. Ekserji ve uygulamaları konusunda son teknolojik ve bilimsel gelişmeler hakkında yeni yöntem ve araçlar ile problemlere farklı bir yaklaşım ve bakış açısı kazandırabilmek amacıyla düzenlenen “Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu”na katılan katılımcılar Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Prof. Dr. Yunus A. Çengel, Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Adnan Midilli, Prof. Dr. Mustafa Özilgen ve Prof. Dr. Birol Kılkış gibi alanında öncü olarak bilinen bilim insanlarından önemli dersler aldılar. 
Kanada’dan Prof. İbrahim Dinçer, Amerika’dan Prof. Yunus Çengel, Prof. Birol Kılkış ve Türkiye’den Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Adnan Midilli ile Prof. Dr. Mustafa Özilgen gibi dünya çapında tanınan bilim adamlarının ana konuşmacı olarak yer aldığı yaz okulunda üç gün boyunca, ekserji ile ilgili temel bilgiler ile birlikte termodinamik, enerji ve ekserji analizleri, enerji sistemleri, inovatif yaklaşım ve ürünler, hidrojen yakıtı, yakıt pilleri, gaz türbinli motorlar, enerji depolama sistemleri, gaz türbinli motorlar, gıda ve ilaç endüstrilerinde ekserji analizi başlıkları altında yapılan çalışmalarda ekserjinin nasıl uygulandığı konusunda bilgiler paylaşıldı.
Konu ile ilgili akademisyenlerin, lisansüstü öğrencilerinin ve Ar- Ge merkezlerinde çalışan araştırmacıların günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve farklı ekserjetik uygulamaları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayan programda, yurt içi ve yurt dışından Trakya Üniversitesi’ne gelen pek çok bilim insanı “ekserji” ile enerjiyi daha kaliteli, faydalı ve verimli bir şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunu masaya yatırarak tartışmaya açtılar. 
Üç gün boyunca devam eden ve birçok bilim adamı ile akademisyeni bir araya getiren eğitimlerde; Türkiye Ulusal Hidrojen Derneği Başkanı ve Kanada Ontorio Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. İbrahim Dinçer “Energy and Exergy Dimensions”, “Energy and Exergy Analyses and Efficiency Assessments of Systems: A Problem Session”, Integrated Solutions with Exergy”, “Novel Energy Topics and Exergy Analysis, and Future Directions”; Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Yunus A. Çengel “Thermodynamic Concepts”, “Introduction to the 2nd Law and Exergy”, “Exergetic Approach to Innovation”, “Preserving Exergy via Energy Efficiency”; Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı “Exergetic Evaluation of Building Energy Systems”, “Energy and Exergy Management System Standards”; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli “Chemical Exergy Calculations: Examples”, “Exergy Analysis of Gasification Systems”, “Exergetic, Environmental and Sustainability Assessments of Energy Systems”; Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özilgen “Introduction to Bio & Medical Thermodynamics”, “Exergy Analysis of Biological Structures”, “Exergy Analysis in Food and Pharmaceutical Industries”; Amerika Birleşik Devletleri American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers da görevli Prof. Dr. Birol Kılkış “Game Changer in HVAC Applications: Exergy”, “Exergetic Sustainability Models”; Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Canan Acar “Exergy Analysis of Hydrogen Production Processes”; Dokuz Eylül Üniversitesi Dr. C. Özgür Colpan; “Exergy Analysis and Optimization of Fuel Cells”; Dr. M. Akif Ezan “Exergy Analysis and Optimization of Thermal Energy Storage Systems” ; Çukurova Üniversitesi Dr. Mehmet Karakilcik “Exergy Analyses of PV and PV/T Systems” ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi “Exergy Analysis of Liquefaction Systems” başlıklı sunumlar yapıldı. 
Düzenleme Kurulu’nu Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ayşegül Öztürk, Prof. Dr. Semiha Öztuna, Prof. Dr. Oktay Hacıhafızoğlu ve Doç. Dr. Doğan Eryener’in yaptığı “16. Ekserji ve Uygulamaları Yaz Okulu”nda ayrıca, çok sayıda dergide baş editörlük görevlerini de sürdüren Prof. Dr. İbrahim Dinçer, “Kabul Edilebilir Bir Bilimsel Makale Nasıl Hazırlanmalı ve Dergiye Sunulmalı” isimli bir çalıştaya imza attı. 
Kurs sonunda katılımcılara Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi onaylı sertifika verildi.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Fırat GÜNGÖR
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Ek Resimler
Bu içerik 01.07.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 876 kez okundu.